-
1.EHBOHieronder klikt u op het probleem, waar u een antwoord op wilt hebben. Het zijn de meest voorkomende klachten en/of verwondingen. Met deze antwoorden kunt u de eerste maatregelen treffen om het dier te redden. U dient zo snel mogelijk een dierenambulance te bellen. Of zelf naar een dierenarts te gaan. GA NIET ZELF DOKTEREN!!! Dat veroorzaakt alleen maar meer dierenleed.
- Kees06-01-2018
Is je huisdier aangereden. Ga dan altijd en zo snel mogelijk naar de dierenarts. Let op! Een dier dat pijn heeft kan onverwacht reageren. Wikkel daarom eerst altijd een doek om zijn mond, voordat je hem optilt of helpt.
Zorg dat je dier en jij veilig zijn. Dat is zeker van belang, als je op de openbare weg bent. Bekijk wat het dier mankeert. Bel de dierenarts dat je eraan komt en vraag van tevoren wat je zelf nog kunt doen.TIP: Zet het nummer van de dierenarts in je contacten.
Is het dier er heel ernstig aan toe? Bel dan de regionale dierenambulance. Dierenambulances kunnen vaak meteen hulp bieden. En ze kunnen het dier op een veilige manier naar de dierenarts vervoeren.
Weet je het nummer van de plaatselijke dierenambulance niet? Bel dan 144. Zij verbinden je door naar de dichts bijzijnde dierenambulance.Was this helpful?00
Hits: 154 - Kees06-01-2018
Dieren kunnen net als mensen allergisch zijn voor bepaalde planten, voedsel of insecten. Vaak uiten allergische reacties zich in jeuk, rode huid en bulten.
De jeuk komt meestal voor in het gezicht, oren, voeten, liezen en oksels. Bij voedselallergie heeft het dier soms ook last v an winderigheid of diarree.
Wanneer een dier jeuk heeft, krabt of likt hij vaak de huid kapot. Hierdoor is de kans op infecties en wondjes groot. Het beste is op onderzoek te gaan waar het dier een allergische reactie op gekregen kan hebben.CHECKLIST
- Heeft het dier vlooien? Controleer dit met een vlooienkam.
- Komt de allergische reactie altijd na het eten? Probeer dan eens ander voer.
- Let op tussendoortjes. Soms is een plakje wordt al genoeg voor een allergische reactie.
- Ontstaat de allergie nadat het dier buiten is geweest? Controleer dan de planten in de omgeving op giftigheid.
- Is het dier gestoken door een insect? Probeer de angel eruit te halen en verkoel de brandende plek
- met een koud doekje. Bel bij een heftige reactie direct de huisarts.
Blijft het dier last houden van allergie? Raadpleeg dan de dierenarts.
Was this helpful?00
Hits: 82 - Kees06-01-2018
Voor de kleine verwondingen en eerste hulp is het handig om het een en ander in huis te hebben. Zodat het dier geholpen kan worden, als dat nodig is.
WAT MOET JE IN IEDER GEVAL IN HUIS HEBBEN
- Jodium of ontsmettingsvloeistof om wondjes te ontsmetten.
- Steriele gaasjes
- Verband
- Verbandschaar
- Watten
- Vlooien- en tekenbestrijdingsmiddel
- Draadkniptang
- Kleefpleister op rol
- Koortsthermometer
- Oog- en oordruppels
- Pincet
- Muilkorf
- Wondzalf
- Zakmes (wanneer het dier vastzit, zodat je hem kunt bevrijden)
- Nageltangetje
- Reisziektetabletten
- Tekenpincet of tekenspray
- Zonnebrandcrème voor dieren
Was this helpful?00
Hits: 70 - Kees05-01-2018
Er zijn open en gesloten botbreuken. Een breuk is pijnlijk voor het dier.
HET DIER LOOPT MANK
Als je ziet dat het dier mank loopt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld verstuiking, kneuzing, een gescheurd spiertje of zelfs kniebandproblemen. Dan hinkt hij waarschijnlijk nog af en toe op zijn poot. Zie je een ongewone beweeglijkheid op een plaats waar geen gewicht zit, dan is de poot waarschijnlijk gebroken. Waarschijnlijk laat je dier zijn poot bungelen en is hij volledig uit zijn element.
Draag het dier in een mand of doek naar de dierenarts. Zorg er in ieder geval voor dat de poot niet meer belast wordt.OPEN BOTBREUK
De huid nis open of eraf Het bot is dan zichtbaar. Is dat het geval, dan moet er zo hygiënisch mogelijk  gewerkt worden. Bij een open wond heb je grote kans op infectie. De boteinden nooit met je handen aanraken. Als je de kans krijgt, dek het bot dan af met een stevig gaasje.GESLOTEN BOTBREUK
De huid is in tact gebleven. Aan de buitenkant zie je niets. Hoogstens een bult of blauwe plek. Deze breuken zijn moeilijk te herkennen.LET OP: Bij iedere breuk ga je naar de dierenarts. Want een breuk geneest nooit 100% uit zichzelf. Probeer zo weinig mogelijk te bewegen en raak de plek zo min mogelijk aan. De kans in namelijk groot dat er nog verdere beschadigingen optreden.
Was this helpful?10
Hits: 99 - Kees06-01-2018
Vergeet nooit dat het dier pijn heeft en fel kan reageren
door krabben of bijten.
Zorg eerst voor je eigen veiligheid!
Als gevolg van een aanrijding, vechtpartij of ander ongeluk kunnen er bloedingen ontstaan. Probeer bloedingen altijd zo snel mogelijk te stelpen. Ernstig bloedverlies kan namelijk leiden tot een shock. Onderschat een bloeding dan ook niet. Het dier raakt bewusteloos en slap. Is dat het geval? Bel dan direct de dierenarts.
Je kunt een bloeding stoppen door een schone doek over de wond heen te leggen en matig druk uit te oefenen. Hierdoor stolt het bloed eerder.BLOEDING AAN STAART OF POOT
Het best kun je nij bloedingen aan de poot of staart een knevelverband (tourniquet). Dit kun je doen met verband. Als dat niet in de buurt is, is een sjaal of ander stok stof ook goed. Draai dit langs de poot. Leg een halve knoop. Plaats een houtje en zet deze vast met nog een halve knoop. Hierna draai je het stokje tot de bloeding bijna stopt. Laat een knevelverband nooit langer dan 15 minuten zitten. Omdat het zo strak zit, bestaat de kans day het weefsel afsterft.BLOEDINGEN AAN HET OOR
Een bloeding aan het oor lijkt vaak erger dan het is. Dat komt omdat het oor hangt en het bloed overal overheen druppelt. Het best kun je de hond of kat plat op de grond leggen en de wond afdekken met een gaasje. Breng daarna een schone theedoek rond de kop en trek eer eventueel een stuk panty overheen, zodat het blijft zitten. De panty doe je dan natuurlijk alleen over de oren. Bij een cavia of konijn is het vaak eenvoudiger, om aan het oor te komen. Je hoeft ze niet op hun zij te leggen.INWENDIGE BLOEDING
Na een aanrijding, of wanneer de hond onwel is, kunnen we de organen aangetast zijn en inwendige bloedingen ontstaan. Het is onmogelijk te zien of het dier een inwendige bloeding heeft. Het enige mogelijke symptoom hiervan kan zijn dat je dier in shock raakt. Ga in dit geval altijd meteen naar de dierenarts. Ook bijtwijfel.[caption id="attachment_1661" align="aligncenter" width="426"] INWENDIGE BLOEDING DOOR RATTENGIF[/caption]
Was this helpful?00
Hits: 109 - Kees29-01-2018
De egel is een beschermd en bedreigde diersoort en neemt de laatste jaren snel in aantal af. Het beste middel om de egel in stand te houden is egelvriendelijk tuinieren. Daarnaast kunnen we egels in nood een helpende hand bieden. Vooral in het najaar komen veel egels in de problemen. Omdat zij onvoldoende voedsel kunnen vinden om met een goed gewicht in winterslaap te kunnen gaan. Als je overdag een egel ziet, is dat vaak geen goed teken (tenzij het een moederegel is, die even uit het nest is om nestmateriaal of eten te verzamelen). Bekijk de egel dus goed.
EENÂ HULPBEHOEVENDE EGEL KAN ......
- erg onder het ongedierte zitten (vlooien, teken, maaien, etc.)
- gewond zijn (soms moeilijk te zien, omdat hij zich oprolt)
- zich niet goed kan oprollen
- in een vijver of sloot gevallen zijn
- zenuwachtig rondjes lopen
- heel sloom en wankel zijn
- een voor de winterslaap te kleine najaarsregel zijn (Laat in het jaar geboren egeltjes zijn op zich gezonde dieren, die alleen door het invallen van de winter geen kans hebben. Voor het in stand houden van de egel als soort is het zinvol vooral hen te helpen. Kleine egeltjes, die in het late najaar nog rondlopen, zullen zonder hulp niet  overleven)
- aanhoudend hoesten
- in zijn winterslaap gestoord zijn
- ergens klem of verstrikt in zijn geraakt
- met een verstoord of vernield nest zitten
- door een hond gepakt zijn
- in de late herfst, de winter of het vroege voorjaar overdag rondlopen op zoek naar voedsel
Deze egel heeft hulp nodig. Zet de egel bij voorkeur in een doos met wat materiaal waar hij in weg kan kruipen (handdoeken gekreukelde papiersnippers). Of wikkel hem in een doek en bel meteen de dierenambulance.
Is er niet meteen opvang mogelijk, verzorg de egel dan zo:
Neem de egel mee naar binnen en doe hem in een doos met een kruik of frisdrankfles met warm water (met een doek erom). Doe dit ook bij vervoer van een egel onder de 300 gram en zeer verzwakte egels. Zet wat kattenvoer of een boterham met pindakaas (GEEN BOTER!) en een bakje water (GEEN MELK!) bij de egel. De egel is een insecteneter.
Zorg dat de egel zo snel mogelijk als het kan bij een dierenambulance, opvang of een dierenarts komt. Voor het oppakken van een egel gebruik je een doek of handschoenen. Was na het aanraken van een egel altijd goed je handen met water en zeep. Egels hebben ook vaak schimmels.EEN GEZONDE EGEL .......
- heeft een vochtig neusje, heldere oogjes, schone oren en licht glanzende stekels zonder al te veel ongedierte
- kuiert bj avond, nacht en vroege ochtend van tuin naar tuin op zoek naar insecten en slakken
- rolt zich stevig op en zet zijn
- stekels uit. Of rent direct weg als hij jou ziet en verstopt zich.
MOOI ZO! LAAT HEM MAAR LOPEN!
Was this helpful?00
Hits: 236 - Kees06-01-2018
WAT IS EPILEPSIE?
Heeft het dier opeens last van ongecontroleerde spierkrampen. En raakt hij buiten bewustzijn? Dan heeft hij waarschijnlijk een epileptische aanval. Dit komt geregeld voor bij huisdieren.Een epileptische aanval is een soort ontlading in de hersenen.
WAT MOET U DOEN?
- Laat je dier nooit alleen tijdens een epileptische aanval.
- Blijf tijdens een epileptische aanval rustig en raak het dier niet aan. Probeer de bewegingen vooral niet tegen te houden. Doordat de bewegingen heel krachtig zijn, kan je hierdoor nog meer verwondingen veroorzaken. Zowel bij het dier, als bij jezelf. Houd vooral afstand van de kaken. Deze maken vaak ongecontroleerde bewegingen.
- Zorg dat het dier goed kan ademhalen. Doe de halsband af.
- Houd bij hoe lang de aanval duurt. En of er nog meerdere aanvallen volgen.
- Leg het dier na de aanval op zijn zij. Let goed op, want het dier kan na de aanval agressief of onverwacht reageren
- Geef het dier pas eten, als hij weer helemaal bijgekomen is.
HOE LANG DUURT EEN AANVAL?
Een aanval duurt meestal 5 tot 10 minuten. Duurt de aanval langer? Bel dan de dierenarts., Verder is het altijd goed om binnen 24 uur na de aanval het dier te laten onderzoeken door de dierenarts. Vooral na de eerste keer.Was this helpful?40
Hits: 63 - Kees06-01-2018
Je kat of hond loopt per ongeluk langs een struik met scherpe stekels. Of vecht een robbertje met de buurkat. Of komt gewond terug. Wat jun je dan doen?
SNIJ- EN SCHAAFWONDEN
Schoonmaken met water en een klein beetje zout (1 eetlepel bij 1 liter water). Wanneer de wond diep is, deze laten hechten door de dierenarts. Eventueel beschermen met een gaasje. Anders blijft je hond/kat er aan likken.BIJT- OF VECHTWONDEN
Binnen 6 uur moeten bijtwonden gehecht worden in verband met ontstekingsgevaar. Het gebit van het dier dat gebeten heeft zit namelijk onder de bacteriën.
Wat je zelf al kunt doen voordat je naar de dierenarts gaat. Knip de haren rondom de wond weg en dep de wond schoon met een zoutoplossing (1 eetlepel op 1 liter water). Verbind de wond met een gaasje of een loszittend verband.Was this helpful?00
Hits: 132 - Kees06-01-2018
Oh nee! Voordat je het beseft, heeft jouw hond, kat of vogel zomaar van het nog openstaande schoonmaakmiddel gedronken, een hapje genomen van een kamerplant, of in zijn enthousiasme een wesp gevangen.
CHOCOLADE
Veel dieren zijn nieuwsgierig en hebben voor je het weet iets doorgeslikt dat niet voor hem bedoeld is en zelfs gevaarlijk kan zijn. Chocolade bijvoorbeeld. In chocolade zit theobromine en dat is gevaarlijk voor katten en honden.GIFTIGE PLANTEN
Ook sommige planten kunnen gevaarlijk zijn. Dieren knabbelen graag aan iets groens. Konijnen doen dit uiteraard eerder dan vogels. Maar ook katten en honden zijn er gevoelig voor. Vooral als ze een beetje misselijk zijn, nemen ze graag een hapje gras. Met kamerplanten is dit opletten geblazen. Want veel kamerplanten zijn giftig voor dieren. Zoals bijvoorbeeld de Aloë vera, Ficus en Calla. Kijk voor de volledige lijst van giftige kamerplanten en andere giftige stoffen op www.licg.nl.INSECTENVANGERS
Honden en katten zijn bijzonder goede vliegenvangers. Een vlieg kan niet zoveel kwaad. Maar als ze per ongeluk een wesp, of bij gevangen hebben, moet je ingrijpen.
Het dier kan steken op de lippen, of nog erger, op de tong of in de keel. Wanneer dit laatste het geval is, bel je direct de dierenarts. Wanneer je kat of hond gestoken is op zijn lippen, wrijf je hierover met een doekje. De angel blijft waarschijnlijk aan de stof hangen. Gebruik een koude doek om pijn en zwelling tegen te gaan.
Wanneer je hond of kat allergisch reageert, last krijgt van een grote bult, of bultjes rond de steekplek, ga dan gelijk naar de dierenarts.HOE WEET IK DAT MIJN DIER VERGIFTIGD IS?
Vergiftiging uit zich in braken, diarree, moeilijk ademen, suf worden of stuiptrekking. Een combinatie van enkele symptomen is ook mogelijk. Je kunt het verder zien aan een bleke tong en tandvlees en zwellingen in mond en keel. Wanneer je denkt dat je huisdier vergiftigd is, kun je het best direct de dierenarts bellen. Als je weet wat de stof is, die je dier heeft binnen gekregen, neem deze dan mee naar de dierenarts.GIF OP DE VACHT
Wanner het dier alleen giftige stoffen op zijn huid of vacht heeft gekregen, probeer je deze eruit te wassen. Of je knipt de haren rondom weg. Voorkom in ieder geval dat het dier aan zijn vacht gaat likken en daarmee giftige stoffen opneemt.Was this helpful?00
Hits: 62 - Kees06-01-2018
Stopt je hond met adem halen? Dan kun je hem zelf reanimeren.
- strek de hals van de hond.
- maak mond en keel vrij door eventueel slijm en vuil uit zijn bek te verwijderen.
- trek zijn tong naar voren, zodat zijn luchtpijp niet geblokkeerd wordt.
- kniel neer naast de hond.
- richt zijn snuit iets op en leg je handen eromheen. Zodat zijn bek sluit.
- blaas 3 seconden in de neusgaten van de hond.
- de longen moeten zich vullen en de borst moet uitzetten.
- wacht 2 seconden en blaas opnieuw.
- ga hier mee door totdat de hond zelf weer ademt.
Was this helpful?00
Hits: 100 - Kees06-01-2018
Ontlasting zegt veel over het dier. Als deze afwijkt van het normale ontlastingspatroon, moet je extra opletten. Wat je kunt doen:
KONIJN
Wanneer je konijn al een paar dagen diarree heeft (zie links), geef je hem alleen hooi en water. Geen brokjes.CAVIA
Diarree bij cavia's kun je verminderen door hen wat meer planten te geven. Planten als smalle weegbree, duizendbladkruid en ook het blad van frambozen of bosbessen helpen. Geef dit wel het liefst vers in de zomer. ~In de winter kun je beter gedroogde kruiden geven.HAMSTER
Hamsters krijgen vaak last van diarree als ze te veel groenvoer ophebben. Probeer zoveel mogelijk af te wisselen met brokjes en geef altijd heel kleine hoeveelheden groenvoer.Zorg dat er altijd schoon vers drinkwater in de buurt is. Water stimuleert de darmwerking.
Was this helpful?00
Hits: 50 - Kees06-01-2018
Tijdens speel - of vechtpartijen kan het zomaar gebeuren dat je dier een oogverwonding oploopt. Dat kan komen doordat een ander dier met zijn poot of nagels in zijn oog is gekomen. Of door een scherp voorwerp. Of een harde klap. Of een aanrijding. Of chemicaliën.
Wanneer dit gebeurt, ga je direct naar de dierenarts. Zorg dat het oog niet uitdroogt. Vet het zonodig in met een beetje slaolie. Dek het af met een schone doek.
Een oogbeschadiging lijkt vaak onschuldig, maar het is wel het zicht van je dier dat op het spel staat.
Bij kortschedelige (zoals Bulldog of Perzische Langhaar) rassen is het zelfs mogelijk dat de oogbol uit de oogkas schiet. Neen dus altijd het zekere voor het onzekere en bezoek de dierenarts.Was this helpful?00
Hits: 44 - Kees06-01-2018Was this helpful?00
Hits: 31 - Kees06-01-2018
Cavia's en hamsters krijgen last van te lange tanden als deze niet kunnen afslijten. Geef ze daarom ook af en toe hardvoer. Koop liefst speciaal cavia- of hamstervoer. Want cavia's kunnen niet leven op hamstervoer en andersom ook niet.
Ook veel groenten vinden ze erg lekker. Ook konijnen hebben hard voer nodig en houden wel van een worteltje af en toe. Dit stimuleert de kaakbewegingen en is goed voor het afslijten van de tanden. Het belangrijkste is echter dat er altijd genoeg hooi beschikbaar is,Was this helpful?00
Hits: 26 - Kees06-01-2018
Dieren, die vaak buiten zijn en door hoog gras of bosrijk gebied lopen, kunnen zomaar last hebben van een teek. Teken zijn kleine dieren,die zich vast zetten in de huid. De teek kan de ziekte van Lyme overdragen. En dat is een gevaarlijke ziekte. Dus zorg ervoor dat de teek zo snel mogelijk verwijderd wordt uit de huid van het dier. Of nog beter. Zorg dat je dier er tegen beschermd is.
Overleg met jouw dierenarts welk middel goed bij jouw dier past. Geef niet zomaar een middel bestemd voor katten en honden. Want wat bij de een helpt, kan voor de ander giftig zijn. Controleer je dier regelmatig op teken. Vaak voel je een klein bultje. Een teek kan heel klein zijn (1 mm). Of groot (1 cm).Haal de teek er uit met een speciale tekentang. Kijk goed of er geen deeltjes achterblijven.
Soms kan de teek ook allen gebeten hebben en zelf niet mer op de huid zitten. Je ziet dan alleen een rode plek. Een tekenbeet kan net zo gevaarlijk zijn. Houd de gezondheid van je dier in de gaten. Bij afwijkingen of twijfel altijd contact opnemen met de dierenarts.Was this helpful?00
Hits: 33 - Kees06-01-2018Was this helpful?00
Hits: 73 - Kees05-01-2018
Veel dieren zijn gevoelig voor oververhitting. Dit komt omdat ze vaak een (dikke) vacht hebben en niet kunnen zweten zoals wij. Laat je dier dus nooit te lang in de zon zitten.
Iedere zomer hoor je weer dat een hond is omgekomen, doordat hij opgesloten zat in een warme afgesloten auto. Honden zweten niet. Gaan hijgen. Krijgen ademhalingsproblemen. Raken bewusteloos en overlijden. Laat een hond dus nooit achter in de auto. En dat geldt uiteraard ook voor alle andere dieren.
Dieren vinden het vaak heerlijk om even te genieten van de zon. Maar geef ze ook de mogelijkheid om in de schaduw te liggen. Speel ook niet met je dier in de felle zon. En zorg altijd dat er vers water in de buurt is. Met regelmaat zien we hondeneigenaren de hond in de felle zon uitlaten naast de fiets. Vaak over heet asfalt. De hond, die zich laag bij de grond bevindt heeft met veel hetere lucht te maken dan de hondeneigenaar, die zich met zijn gezicht 1,5 meter hoger bevindt. Dat kan behoorlijk wat graden verschillen. Dat kan funest voor de hond zijn. Een rennende hond loopt al snel een zonnesteek op. Niet doen dus. Doe dat in de vroege ochtenduren, of 's-avonds laat als alles redelijk is afgekoeld.HOE ZIE JE DAT JE DIER OVERVERHIT IS?
Honden en katten hijgen hevig en voelen erg warm aan. Als het lukt om de temperatuur ook maar een beetje te verlagen, verhoog je de kans dat je hond weer zal herstellen. Honden met een zonnesteek verliezen soms snel het bewustzijn. Als je hond niet in staat is om zelf de ijsblokjes op te likken of om te drinken, wrijf de kussentjes onder zijn voeten dan in met een medicinale alcohol. De snelle verdamping van de alcohol onttrekt extra lichaamswarmte. Konijnen en knaagdieren ademen met hum mond open. Dit is ook hijgen, maar valt minder op dan bij de hond.WAT MOET JE DOEN?
Het lichaam is ook van binnen veel te warm en organen kunnen met deze hoge temperatuur niet functioneren. De organen kunnen het begeven, waardoor het fataal kan aflopen. Koel hem van binnenuit af en laat hem aan wat ijsblokjes likken. Ook zijn vochtgehalte moet aangevuld worden, laat hem koud water drinken. Als het lukt om de temperatuur ook maar een beetje te verlagen, verhoog je de kans dat je hond weer zal herstellen. Honden met een zonnesteek verliezen soms snel het bewustzijn. Als je hond niet in staat is om zelf de ijsblokjes op te likken of om te drinken, wrijf de kussentjes onder zijn voeten dan in met een medicinale alcohol. De snelle verdamping van de alcohol onttrekt extra lichaamswarmte.
Een makkelijk, maar zeer effectieve manier om je hond af te koelen, is het gebruik van koud water. Zorg dat het water niet helemaal koud is, want dat kan een toeval veroorzaken. Je kunt bijvoorbeeld een tuinslag gebruiken, of dompel hem in een bak water als dat past. Je kunt hem ook in de badkuip of onder de douche zetten, of als het een kleine hond is, in de gootsteen zetten. Een ventilator zal de afkoeling nog meer versnellen. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.Was this helpful?00
Hits: 34 - Kees30-04-2019
Honden        10-30 ademhalingen per minuut
Katten         20 - 40 ademhalingen per minuut
Konijnen       50 - 60 ademhalingen per minuut
Fretten         30 - 40 ademhalingen per minuut
Cavia's         50 - 110 ademhalingen per minuut
Chinchilla's     80- 120 ademhalingen per minuut
Hamsters       30 - 135 ademhalingen per minuut
Muizen         85 - 230 ademhalingen per minuut
Ratten         85 - 110 ademhalingen per minuut
Gerbils         70 - 120 ademhalingen per minuut
Zangvogels     50 - 100 ademhalingen per minuut
Papegaaien     25 - 40 ademhalingen per minuut
Agapornis      130 ademhalingen per minuutWas this helpful?10
Hits: 65 - Kees10-03-2018
Zeehonden op het strand hebben niet altijd noodzakelijke hulp nodig. Ze z0eken regelmatig het strand op om uit te rusten. Ziet de zeehond er gezond uit? Onderneem dan geen actie. Het is erg belangrijk gepaste afstand te houden van het dier. En het met rust te laten. Soms is een zeehond zichtbaar gewond, ziek of verzwakt. Volg in dat geval de onderstaande adviezen.:
HOUDT AFSTAND
De zeehond kan bijten. Of ziektekiemen overbrengen op de mens.
HOUDT OMSTANDERS EN HONDEN OP AFSTAND
Als de zeehond is aangespoeld aan de kust, neem dan direct contact met ons op.
GEVAREN VOOR DE ZEEHOND
Er zijn verschillende redenen waarom zeehonden worden opgevangen. Visnetten, plastic afval en boten kunnen ervoor zorgen dat de zeehonden ziek worden of gewond raken. Ook onrust in de buurt van een zandbank is een groot probleem. Als zeehonden gestoord worden, raken ze snel in paniek en vluchten het water in. Wanneer er onrust wordt veroorzaakt terwijl er kleine pups zijn, zorgt dit voor gevaar. Door de paniek snelt de zeehond het water in en verliest haar pup uit het oog.
Zo'n pup wordt een huiler genoemd, vanwege het klagelijke geluid dat het jonge dier dan soms voortbrengt. Zonder de zorgen van zijn moeder redt hij het niet.
Meestal spoelt zo'n verweesde pup ergens op een strand uitgeput en hongerig aan. Gelukkig worden ze vaak op tijd gevonden. Wij halen ze op en brengen ze naar de zeehondenopvang in Stellendam.Was this helpful?00
Hits: 24 - Kees11-03-2018
- Is het dier in een stukje glas of metaal gestapt? Haal het scherpe voorwerp er dan zo snel mogelijk uit.
- Is er nauwelijks een wondje zichtbaar? Ontsmet dan de poot door hem dagelijks 15 minuten te baden in een sopje met groene biotex of soda.
- Gaat de kreupelheid niet binnen enkele dagen over? Ga dan naar de dierenarts.
- Is er sprake van een snijwond? Ga dan direct naar een dierenarts. De dierenarts kan de wond reinigen, ontsmetten en de 'mooie', rechte wondranden aan elkaar hechten.
- Ook hier geldt, net als bij de bijtwonden, dat het hechten binnen zes uur moet gebeuren.
Was this helpful?00
Hits: 40 - Kees03-01-2019
LAAT ANGSTIG DIER NIET AAN ZIJN LOT OVER!
December is voor veel dieren een hel op aarde vanwege het vuurwerk. Op internet staan allerlei adviezen om honden en katten de laatste weken van het jaar zo rustig mogelijk door te laten komen"
- haal iets extra lekkers in huis
- laat de hond ver voor middernacht nog uit
- doe de gordijnen dicht
- laat het licht branden
- zet de TV hard aan
- geef eventueel geruststellende medicatie
- hou de hond aan de riem
- sluit deuren, ramen en het kattenluik. Houdt katten tenminste de volgende ochtend binnen.
- laat uw huisdier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden (vooral van belang voor de kat)
- laat uw huisdier niet alleen in huis achter
Prima adviezen, maar het allerbelangrijkste advies is:
STEUN HET DIER
Achterhaald
Jarenlang is er geroepen dat je je hond of kat niet mag troosten, als hij schrikt of bang is. Sommige "professionals" adviseren nog steeds om een dier, dat angstig is, te negeren. En die gedachte "niet aaien want anders aai je de angst erin" leeft daardoor helaas ook onder veel eigenaren nog steeds. Daardoor laten zij - onwetend en goedbedoeld - hun bange dier in zijn sop gaarkoken, als hij verstijfd wegkruipt.Nieuwe wetenschappelijke inzichten
Terwijl we ondertussen weten dat een dier met hevige stress niet in staat is om te leren: Hij kan dus ook niet leren extra bang te zijn. Wetenschappelijk onderzoek uit 2008 laat zelfs zien dat honden onderling elkaar ook geruststellen als er sprake is van een stressvolle situatie. Krijgt een gestrest dier steun en aandacht, dan dalen de stresshormonen en hartslag, terwijl het 'gelukshormoon' oxytocine juist toeneemt. Het welzijn wordt hiermee dus verhoogd. Bovendien verstrekt het de band tussen jou en je dier. Hij weet dat hij op je kan rekenen. Hij voelt zich veiliger bij je. Als jouw hond bijvoorbeeld tussen je benen of tegen je aan wil gaan zitten, mag dat.
Als je hond hierop goed reageert, mag je de hond belonen door middel van voer, spel of aandacht. Pas als de angst/stress minder is geworden, mag je de plaats waar uw hond gestresst raakte, verlaten. Niet eerder, want anders leert de hond in een stresssituatie weg te vluchten. Het dier mag in huis een veilige plek zoeken om te schuilen. Haal hem daar niet weg!Voorkomen is beter dan genezen........
Is je huisdier (nog) niet bang voor harder knallen en vuurwerk? Eventuele vuurwerkangst in de toekomst is te voorkomen door bij geknal met hem te gaan spelen. Of iets lekkers te geven. Op deze manier zal je huisdier geknal associeren met iets leuks.TROOSTEN MAG NIET ALLEEN. TROOSTEN MOET!
Was this helpful?00
Hits: 42
Zie ook www.licg.nl
Weergaven: 0