DIERZIEKTEN

MET BESCHERMENDE KLEDING VOGELGRIEPSLACHTOFFERS RUIMEN.



  • 2.DIERZIEKTEN
    Elk voor- en najaar komt in Nederland tijdens de vogeltrek de vogelgriep voor. In het jaar 2022 is de vogelgriep voor het eerst het gehele jaar actief geweest. We moeten opletten dat door deze ziekte geen nieuwe pandemie ontstaat, zoals bij corona. Daarom leest u hier wat u moet doen als u een ziek of dood dier aantreft. Verder leest u hier ook alles over andere dierziekten. En wat u moet doen als u zo'n dier aantreft.
  • VOGELGRIEP. WAT MOET IK DOEN?
    Kees30-10-2022

    WAT IS VOGELGRIEP?

    Vogelgriep komt vooral voor bij kippen, kalkoenen, eenden en wilde watervogels. Bij nog levende dieren is deze ziekte te herkennen aan een blauwe waas over het oog. Inmiddels zijn ook een aantal zoogdieren besmet geraakt. Zoals bijvoorbeeld vossen, zeehonden en bunzings. Dit betekent dat ook honden en katten een risico lopen in het buitengebied. Let op bij kinderboerderijen, dierentuinen en hobbyhouders. Voorgaande jaren kwam de vogelgriep alleen maar voor in het voor- en najaar, tijdens de vogeltrek. In 2022 is het gehele jaar vogelgriep aanwezig geweest. De verwachting is dat dit ook de volgende jaren het gehele jaar voor zal komen.

    BELANGRIJK: RAAK ZIEKE OF DODE DIEREN NIET AAN!
    BEL DIRECT DE DIERENAMBULANCE
    06-38456224

     

    KUNNEN MENSEN OOK VOGELGRIEP KRIJGEN?

    Vogelgriep is een virus. Vogelgriep is een zoönose. Dit betekent dat de ziekte overdraagbaar is van dier naar mens. Het gaat dan om de klachten als koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoesten en soms ook ontstoken ogen. Gelukkig is de kans klein. Maar toch goed oppassen.

     

     

    RAAK ZIEKE EN DODE DIEREN NIET AAN! OOK UW HUISDIER (HOND) NIET!

    WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN VOGELGRIEP?

    WAT KUNT U DOEN ALS U DODE OF LEVENDE WILDE (WATER)VOGELS VINDT?

    Bel direct de dierenambulance
    06-38456224

    WILT U MEER WETEN

     

  • BOTULISME. WAT MOET IK DOEN?
    Kees30-10-2022

    Botulisme is een vergiftiging, waaraan vooral watervogels en vissen sterven. Ook mensen kunnen hier slachtoffer van worden. Door het eten van bedorven of besmet eten. Of besmette honing. Dit is de reden om aan baby's tot 12 maanden geen honing te geven (zuigelingenbotulisme).
    Wondbotulisme kan optreden wanneer de botulismebacterie in een wond terecht komt. En ook bij inademing.

    Symptomen zijn: dr0ge mond + hevige diarree en een toenemende slappe verlamming. De ziekte begint met misselijkheid, overgeven, moeheid, duizeligheid, algehele zwakte, een droge mond en buikklachten. Daarna dubbelzien, wazig zien, slecht kunnen verdragen van licht, moeite met spreken, slap worden van de arm- en beenspieren. Meestal geen koorts. Ademhalingsmoeilijkheden kunnen optreden. Patiënt kan in korte tijd overlijden.

    DUS ZIEKE DIEREN NIET AANRAKEN!
    EN
    DIRECT DE DIERENAMBULANCE BELLEN
    06-38456224

  • MYXOMATOSE. WAT MOET IK DOEN?
    Kees30-10-2022

    Myxomatose is en ernstige konijnenziekte. Wordt overgebracht door muggen, vlooien en vliegen.  Het konijn heeft zwellingen bij de ogen, mond en anus. Bulten op oren, bij de kond en op de rug. Vervolgens longontsteking gevolg door overlijden. Deze ziekte is niet overdraagbaar op mensen.

    ZIET U ZO'N KONIJN?
    BEL DAN DE DIERENAMBULANCE (06-388456224)

    VOOR VERDERE INFORMATIE DRUKT U OP DE KNOP.


     

  • MERELZIEKTE. WAT MOET IK DOEN?
    Kees30-10-2022

    Deze ziekte is voor merels dodelijk. Ook andere vogels kunnen deze ziekte krijgen. Verspreiding van deze ziekte vindt plaats door vogelcontact en door muggen. Deze ziekte kan ook voorkomen bij paarden, knaagdieren en vleermuizen.

    Deze ziekte is overdraagbaar bij mensen (zoönose). Meestal hebben mensen daar weinig last van. Een heftig symptoom bij mensen kan gezichtsverlamming zijn. Als gevolg van aantasting van de hersenen door het virus.
    Ondanks een kleine kans dat zoogdieren ziek worden van het virus, wordt het virus (usutuvirus) toch als potentieel gevaar voor mensen bestempeld.

    Ziet u deze vogels? Dan niets aanraken!

    Bel direct de Dierenambulance: 06-38456224

    De Dierenambulance zal de volgende instellingen inlichten:

    Sovon Vogelonderzoek
    de Vogelbescherming
    Dutch Wilslife Health Center (Universiteit Utrecht) 

    Meer gegevens kunt u vinden onder de knop.

  • DRAAINEKZIEKTE / DRAAIHALSZIEKTE. WAT MOET IK DOEN?
    Kees30-10-2022


    Draainekziekte, ook wel genoemd draaihalsziekte, komt voor bij volièrevogels. Ook slangen kunnen deze ziekte krijgen. Deze ziekte is overdraagbaar naar mensen (zoönose). Mensen krijgen daardoor klachten, zoals hoesten en verkoudheid.

    Deze ziekte komt niet voor bij wilde vogels. Als een vogel last heeft van deze ziekte zijn er de volgende verschijnselen: depressief + stoppen met eten + groenee, gelige dunne ontlasting, uiteindelijk met bloed erbij. De vogels worden sloom/traag. Soms met ademhalingsmoeilijkheden.

    VOORKOM CONTACT ALS DIEREN DEZE VERSCHIJNSELEN HEBBEN.
    WAS UW HANDEN GOED EN ZORGVULDIG!

    Neem verder contact op met uw dierenarts.

  • PAPEGAAIENZIEKTE. WAT MOET IK DOEN?
    Kees30-10-2022

    Deze infectieziekte komt voor bij papegaaien, parkieten, pluimvee, eenden, kalkoenen, kanaries en andere vogels. Deze ziekte is een zoönose. Dat wil zeggen dat deze ziekte over kan gaan van dier op mens. Het is een vorm van longontsteking of bloedvergiftiging, die bij mensen in Nederland af en toe voorkomt. Bij ernstige vormen is ziekenhuisopname noodzakelijk. Als de ziekte bij de mens wordt geconstateerd, dient de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingelicht te worden.

    Bij vogels komt de bacterie voor in oogvocht, snot een uitwerpselen. Mensen kunnen besmet raken door inademing van stofdeeltjes van ingedroogd oogvocht, snot of uitwerpselen. Ook via contact met karkassen of veren van besmette vogels.

    Is een dier verdacht? Dan is het aan te raden om dit door een dierenarts te laten onderzoeken en te behandelen. Jaarlijks worden rond de 100 gevallen van deze ziekte bij mensen geconstateerd. Het werkelijk aantal patiënten is hoger, omdat vaak geen laboratoriumtest heeft plaats gevonden.

    • Voorkom zoveel mogelijk contact met de besmette dieren en stofdeeltjes.
    • Draag handschoenen, beschermende kleding en een mond-neusmasker tijdens het contact.
    • Maak vogelkooien zoveel mogelijk nat schoon.
    • Zorg voor voldoende ventilatie in de vogelruimtes.

    Bel bij kadavers direct de Dierenambulance.
    06-38456224

    Wilt u meer weten over deze ziekte? Druk dan op onderstaande knop.

  • HET GEEL. WAT MOET IK DOEN?
    Kees30-10-2022

    Komt het meest voor bij duifachtigen, vinkachtigen, kraaiachtigen en groenlingen. Roofvogels en uilen raken besmet door het eten van geïnfecteerde duiven. Af en toe ook geconstateerd bij kippen, kalkoenen en gezelschapsvogels.

    Geïnfecteerde vogels zijn suf, zitten met bolle veren en vliegen niet graag. Inname van voedsel en water is vaak moeizaam. Een witgele, kaasachtige ophoping in de mondholte, keel, krop en slokdarm. Ernstig aangetaste vogels sterven binnen 8 tot 20 dagen.

    Deze ziekte is niet overdraagbaar op mensen.

    WAT MOET IK DOEN?

    Een behandeling is vrijwel onmogelijk. Kan wel voorkomen worden door:

    • badjes/water/voerstations regelmatig schoon te maken,
    • het zaad droog te bewaren,
    • zo snel mogelijk natte zaden op de voerplaats te verwijderen.

    BEL DIRECT DE DIERENAMBULANCE
    (06-38456224)

    Wilt u meer weten? Druk dan op onderstaande knop.

  • VOGELPOKKEN. WAT MOET IK DOEN?
    Kees30-10-2022

    Deze ziekte komt voor bij diverse vogelsoorten, zoals zwarte kraai, ekster, houtduif, Turkse tortel, kleine mantelmeeuw, merel, zanglijster, spreeuw, huismus, heggenmus en koolmees. Het zijn woekeringen op poten, kop of snavel. Bij koolmezen vaak ook op andere delen van het lichaam, zoals de buik. De dieren infecteren elkaar en gebeurt ook vaak via insecten (muggen).

     

    Deze ziekte is niet overdraagbaar naar mensen.

    ZIET U ZO'N VOGEL?
    BEL DIRECT DE DIERENAMBULANCE
    06-38456224

  • PARATYFUS / SALMONELLOSE
    Kees30-10-2022

    Komt voor bij huisdieren, zoals kippen, eenden, runderen, knaagdieren, reptielen, hond en kat. Zij kunnen last hebben van paratyfus / Salmonellose. Ook wilde dieren, zoals duiven, reptielen egels.

    Wilt u meer weten? Druk dan op de rode knop!

    Deze ziekte is overdraagbaar van dier op mens. En van mens op dier. Dit noemen we een zoönose. Deze ziekte krijgt men van ontlasting, urine, voedsel en water. Vooral in het buitenland.

    WAS HANDEN GOED EN VAAK MET ZEEP.
    DRUK OP BOVENSTAANDE KNOP VOOR MEER INFORMATIE!

    BENT U ZIEK?
    VRAAG VERDERE INFORMATIE BIJ

    GGD-AFDELING INFECTIEZIEKTEN EN/OF DE HUISARTS.

  • CORONA EN HUISDIEREN. WAT MOET IK DOEN?
    Kees30-10-2022

    De kans is klein dat honden, katten, kippen en varkens besmet raken met het nieuwe coronavirus. Toch zijn er wereldwijd en in Nederland enkele gevallen van besmette dieren geweest.

    Ontwikkelen dieren klachten, die lijken op corona, zoals ernstige benauwdheid en diarree? En is er intensief contact geweest met een corona (verdachte of besmette) patiënt? Neem dan contact op met uw dierenarts.

    Druk voor verdere informatie op de rode knop.

  • HONDSDOLHEID. WAT MOET IK DOEN?
    Kees30-10-2022

    Honden, vleermuizen, vossen, fretten en katten kunnen hondsdolheid krijgen. De ziekte is ook voor de mens dodelijk. Komt een (huis)dier in contact met bijvoorbeeld een vleermuis? Ga dan direct naar de dierenarts! Komt u in aanraking met bijvoorbeeld een vleermuis? Ga dan direct naar de huisarts.

    Hondsdolheid is overdraagbaar van dier naar mens (zoönose). Hondsdolheid is één van de ouds bekende zoönose. U kunt besmet raken van een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier. Infectie lijdt tot zenuwverschijnselen. LET VOORAL OP BIJ VLEERMUIZEN!!

    Ga bij twijfel bij uw huisdier direct naar de dierenarts.
    Ga bij twijfel bij uzelf direct naar de huisarts.

    U kunt ook contact opnemen met de GGD.

    Vliegt de vleermuis, die heeft gebeten of gelikt, niet weg? Bel dan ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten (NVWA). Telefoonnummer 0900-0388. De NVWA zal beoordelen of de vleermuis kan worden opgehaald voor onderzoek naar hondsdolheid.

    Druk voor verdere informatie op de rode knop.

Hits: 867

Reacties zijn gesloten.