DRAMA IN DE WATERWEG

Zondag 24 juni 2018 zal altijd in onze herinnering blijven. Er heeft zich gisteren een drama afgespeeld. Door een lekkende tanker in het Botlekgebied is er 200 ton stookolie het water ingestroomd. Van Hoek van Holland tot de Spijkenisserbrug en tot de Beneluxtunnel zijn de Waterweg, de Maas, de Derde Petroleumhaven in de Rotterdamse haven (waar de lekkage plaats vond) verontreinigd. Vandaag 24 juni is de eerste prioriteit om besmeurde watervogels (hoofdzakelijk zwanen) te redden. Rijkswaterstaat coördineert samen met de diverse dierenambulancediensten en de Vogelbescherming de opvang en reiniging van besmeurde vogels. Verschillende havens zijn afgesloten om te voorkomen dat die ook verontreinigd worden. Schepen kunnen de havens niet in of uit.
Vogelopvang Karel Schot in Rotterdam is het adres waar de vogels een goede deskundige behandeling krijgen. Natuurlijk wordt het voor Karel Schot moeilijk om al die dieren bij hen onder te brengen, want de schatting is dat het om meer dan 800 dieren gaat. Daarom komt Rijkswaterstaat met een hospitaal, om samen met Karel Schot de zwanen ter plekke te behandelen. Nadat ze eerst met medicijnen gestabiliseerd zijn, volgen de diverse wasbeurten om de olie te verwijderen. Daarna moeten ze ook weer waterdicht worden, voordat ze weer de vrijheid tegemoet kunnen gaan. Daar is men voorlopig nog wel mee bezig. Dat gaat weken duren. En dat kost de vrijwilligersorganisaties veel geld.
Diverse dierenambulancediensten zijn bezig om de dieren te vangen en zo snel mogelijk te vervoeren naar Karel Schot. Vaartuigen worden ingeschakeld. Iedereen werkt onder tijdsdruk. Want als het donker wordt moeten we de werkzaamheden staken. Dan kan men pas de volgende dag weer verder. Dat betekent dus dat vanaf nu zeer veel vrijwilligers belangeloos dagen in de weer zullen zijn om de schade van deze ramp zoveel mogelijk te beperken. Op de eerste film is onze vrijwilligster Bianca van Dierennoodhulp West Nederland te zien, die al de hele zondag bezig is zwanen te redden. Ze had toevallig een weekend vrij, maar is toch gekomen om de collega’s te ondersteunen. In pendeldienst rijden wij nu met patiënten af en aan naar Karel Schot in Rotterdam-Zuid. Op de tweede film ziet u de reactie van de beheerder van Karel Schot.

Steun ons werk! Wij doen dit geheel belangeloos 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Alle vrijwilligers zijn enorm betrokken bij dit dierenleed. Deze gebeurtenis geeft maar weer eens aan dat het ook voor de diverse gemeenten belangrijk is dat er bij hen een dierenambulancedienst actief is, die dit werk geheel belangeloos en gratis doet. Anders had de gemeente hier zelf actief mee aan de slag moeten gaan. En dat valt niet mee, aangezien de gemeenteambtenaren geen kennis van zaken hebben op dit gebied. Bovendien zou dit voor de gemeenten een grote kostenpost betekenen.
Aan particulieren willen wij vragen even te kijken naar onze pagina:

HELP ONS FINANCIEEL

Met diverse gemeenten zijn wij in overleg. Wij hopen dat zij ons werk financieel willen ondersteunen. Door onze acties besparen wij voor de gemeenten veel gemeenschapsgeld.

Zie verder onderstaande filmpjes.
Deze filmpjes zijn van RTV Rijnmond

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.