VREEMDE KOSTGANGERS IN HET WESTLAND

 

Laatst kregen wij wel een heel bijzondere melding. Iemand uit het Westland belde dat hij een ibis tussen zijn kassen had gesignaleerd. En dat deze ibis waarschijnlijk in nood verkeerde. Wij dachten in eerste instantie dat het wel een reiger of houtsnip zou zijn. Er werd medegedeeld dat de vogel in nood was. Daarom zijn wij toch maar richting “Glazenstad” gereden om poolshoogte te nemen. Tot onze verbazing bleek daar inderdaad een Indische witte ibis te lopen. Deze vogel wordt ook wel zwartkopibis genoemd. Verrast namen wij contact op met Diergaarde Blijdorp om te informeren of er daar misschien een Indische witte ibis ontsnapt was. Wij werden direct doorverbonden met de vogelafdeling van de dierentuin.
“Missen jullie misschien een heilig ibis?”
“Nee mevrouw. Wij hebben alleen rode ibissen. Maar waar heeft u hem gezien dan?”
“In het Westland tussen de kassen.”
“Oh, er schijnt daar een kleine kolonie te zitten van deze bijzondere vogels.”
“Niets mee doen dus?”
“Nee, gewoon met rust laten. Deze vogels kunnen zich daar prima handhaven”
Omdat dit toch wel een aparte melding was, hebben wij op internet wat informatie over deze vogel gezocht. We willen wel eens weten welk vlees we in de kuip hebben.

De heilige ibis behoort tot de familie van vogels van de ooievaarachtigen. De heilige ibis komt voor in een groot gebied in Azië van India tot Japan. De populatie gaat achteruit door drooglegging van moerassen, andere vorming tot landbouwgebied, jacht, verstoring en het verzamelen van eieren en nestjongen. Daarom staat deze ibis op de Rode Lijst van de IUCN.
De heilige ibis staat ook op de Europese lijst van zorgwekkende invasieve uitheemse soorten. De heilige ibis is een niet-beschermde uitheemse soort. De soort geniet geen bescherming op grond van de Europese Vogelrichtlijn en de Nederlandse Wet natuurbescherming. Omdat de soort niet van nature in het wild voorkomt in de Europese Unie. Het gaat om uitheemse dieren die door de mens zijn geïntroduceerd buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied. En zich in de vrije natuur hebben weten te handhaven en voortplanten.
Wellicht zitten deze ibissen in het Westland, omdat het licht is in combinatie met de warmte van de kassen. Mede door de vele sloten en vaarten zorgt dat voor een “natuurlijk” omgeving.

Weergaven: 0

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.