FAQ VRAGEN ERFENIS



  • 1.NALATENSCHAP
    Steeds meer mensen vinden het belangrijk dat er na hun overlijden wordt doorgewerkt aan het ideaal, waar men zo om geeft. Daarom besluit men (een deel van) hun nalatenschap te schenken aan een goed doel. Er zijn verschillende mogelijkheden van nalatenschap. Hieronder leest u de meest voorkomende vragen over deze materie.
  • Wat als Dierennoodhulp West Nederland erfgenaam is?
    Kees27-04-2020

    Als (mede)erfgenaam heeft Dierennoodhulp West Nederland alleen of samen met andere erfgenamen recht op de hele nalatenschap. Dierennoodhulp West Nederland en eventuele mede-erfgenamen erven dan alle baten en schulden van de nalatenschap. De grootte van het erfdeel is afhankelijk van de totale omvang van de nalatenschap en het aantal erfgenamen. In de praktijk zal Dierennoodhulp West Nederland een nalatenschap altijd 'beneficiar' aanvaarden. Door deze manier van aanvaarden is Dierennoodhulp West Nederland niet met haar eigen vermogen aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap.

  • Wat als Dierennoodhulp West Nederland een legaat krijgt?
    Kees27-04-2020

    Een legaat is een bepaling in uw testamen. Deze bepaling geeft aan dat u aan Dierennoodhulp West Nederland een vastgesteld geldbedrag nalaat. Of een bepaald goed nalaat. De grootte van het legaat is niet afhankelijk  van de totale omvang van de nalatenschap.
    Een legaat kan:

    • een geldbedrag zijn
    • een goed (bijvoorbeeld een huis)
    • een effectenportefeuille
    • ee waardevol voorwerp (zoals een schilderij)

    Een legaat aan Dierennoodhulp West Nederland moet in een testament worden vastgelegd. In dat geval is het goede doel benoemd als legataris in het testament. Voor een legaat is beneficiaire aanvaarding niet nodig.

  • Wat betekent beneficiaire aanvaarding?
    Kees27-04-2020

    Bij beneficiaire aanvaarding is Dierennoodhulp West Nederland niet met haar eigen vermogen aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap.

  • Wat is het verschil tussen een erfstelling en een legaat?
    Kees28-04-2020

    Een erfstelling is dat deel van de nalatenschap, dat overblijft voor de erfgenamen, na aftrek van alle kosten, schulden en legaten. Meestal worden de erfstellingen geformuleerd in percentages. Omdat vooraf lastig in te schatten is wat de waarde van het vermogen bij overlijden zal zijn, heeft bij veel mensen de erfstelling de voorkeur.

    Een legaat is een nalatenschap in de vorm van een bepaald goed (bijvoorbeeld een verzameling, of schilderij), of een bepaalde som geld.

  • Wie betaalt wel en wie betaalt geen erfbelasting bij een erfenis of legaat?
    Kees28-04-2020

    Als iemand iets erft als erfgenaam of als legataris, wordt daarover belasting geheven. Dit heet erfbelasting. Maar goede doelen met een ANBI-status hoeven geen belasting te betalen over een erfdeel of legaat. Stichting Dierennoodhulp West Nederland is zo'n goed doel met een ANBI-status en is dus volledig vrijgesteld van erfbelasting. Daardoor kunnen wij ons aandeel in een nalatenschap voor de volle 100% inzetten voor onze dierenambulances.

  • Hoe hoog is de schenk- en erfbelasting?
    Kees28-04-2020

    De hoogte van de belasting, die moet worden betaald over een nalatenschap of schenking, hangt van twee dingen af: de grootte van de verkrijging en de relatie tussen schenker (of erflater) en de bevoordeelde.

    In beginsel geldt: hoe groter de verkrijging, hoe hoger het belastingtarief. Daarnaast geldt: nabije verwanten (echtgenoot, kinderen) betalen een lager tarief dan verre familieleden. Mensen die alleen in de verte verwant zijn met de schenker of erflater, of helemaal  geen familie zijn, vallen in de hoogste tariefgroep. Op de site van de Belastingdienst is informatie te vinden over schenk- en erfbelasting. Ook staat er een handige rekenhulp op.

  • Kan nalaten ook zonder het opstellen van een testament?
    Kees28-04-2020

    Nalaten aan een of meerdere goede doelen kan alleen via een testament, dat door een notaris is opgemaakt. Een codicil (eigen handgeschreven verklaring) is niet voldoende. De notaris adviseert over de mogelijkheden en legt de uiterste wil vast in een notariële akte. Een testament heeft pas rechtskracht als u en de notaris het testament hebben ondertekend.

  • Kunnen kinderen onterfd worden?
    Kees28-04-2020

    Iedereen mag zelf beslissen wie hij (zij) tot erfgenaam benoemt. Zijn de kinderen (of kleinkinderen, in plaats van overleden ouders) onterfd? Dan kunnen ze na het overlijden van de (groot)ouder een beroep doen op hun legitieme portie. Dit is het minimale wettelijke deel, waarop een (klein)kind aanspraak kan maken. Ofwel de helft van het gewone kindsdeel, als zij niet zouden zijn onterfd. In dergelijke situaties is het raadzaam dit met de notaris te bespreken.

  • Kunt u ook goederen nalaten aan Dierennoodhulp West Nederland?
    Kees28-04-2020

    Het is mogelijk spullen (inboedel, sieraden), een huis of een aandelenportefeuille na te laten aan Dierennoodhulp West Nederland. Wij zullen vrijwel altijd alles te gelde maken. Wij hebben geld nodig om onze doelstellingen te realiseren. Zijn er spullen met een grote emotionele warde? Dan is het beter deze na te laten aan familie of vrienden.

  • Is het raadzaam een executeur te benoemen?
    Kees28-04-2020

    Het is raadzaam in het testament een executeur te benoemen. Bij een beneficiaire aanvaarding moet de nalatenschap wettelijk vereffend worden. Een executeur (en alleen de executeur) kan verklaren dat de nalatenschap ruim positief is om alle schulden te voldoen. Door deze verklaring hoeft de nalatenschap niet wettelijk vereffend te worden, wat veel extra werkzaamheden met zich meebrengt.

  • Kunt u een testament wijzigen?
    Kees28-04-2020

    Het wijzigen van een testament is op elk moment mogelijk. Er wordt dan een nieuw testament opgemaakt. Elke wijziging of herroeping van een bestaand testament moet ook weer via een notaris geregeld worden. Het verscheuren van het afschrift van een bestaand testament heeft geen rechtskracht. Het oorspronkelijke testament blijft gewoon geldig.

     

  • Hoe zit het nu precies tussen legitimarissen en Dierennoodhulp West Nederland als Goede Doel?
    Kees28-04-2020

    De wet beschermt bepaalde erfgenamen, de zogenaamde legitimarissen. Kinderen en soms de kleinkinderen behoren tot deze groep erfgenamen. De bescherming bestaat eruit dat deze erfgenamen een onomstotelijk recht hebben op een bepaald deel van de erfenis. De rechten van deze erfgenamen kunnen niet beperkt worden door vóór het overlijden alles weg te geven aan anderen. Daarom kunnen bepaalde schenkingen, die (kort) voor het overlijden worden gedaan, alsnog meetellen bij de vaststelling van de omvang van de nalatenschap.

    Als legitimarissen niet zelf uit de nalatenschap hun deel krijgen, kunnen zij in bepaalde gevallen een erfdeel terugvorderen van personen en/of instellingen, die hun aandeel in de nalatenschap wel hebben gekregen. Hetzelfde geldt als uit een testament blijkt dat iemand zoveel geld of goederen aan goede doelen nalaat, dat de wettelijke legitieme portie niet kan worden uitgekeerd. (Klein)kinderen hebben dan het recht om daar bezwaar tegen te maken. Bepalingen in een testament zijn dus niet altijd definitief.

  • Wat is een Fonds op Naam?
    Kees28-04-2020

    Bij steeds meer goede doelen kan een Fonds op Naam worden opgericht. Dit kan bij leven, maar ook via een beschikking in het testament. Een Fonds op Naam is een goed doel, ook genoemd het 'hoofdfonds', met een gerichte opdracht. Het hoofdfonds zou dus Dierennoodhulp West Nederland kunnen zijn.

  • Wat kunt u allemaal bepalen bij een Fonds op Naam?
    Kees28-04-2020

    U als schenker bepaalt zelf de naam van het fonds (vaak uw eigen naam of van een dierbare). Ook bepaalt u aan Dierennoodhulp West Nederland als 'hoofdfonds' een gerelateerde doelstelling (bijvoorbeeld een bepaald onderzoek). U kunt ook zelf bepalen hoeveel geld het fonds uitgeeft. Het doel van het Fonds op Naam moet over het algemeen wel passen binnen de doelstelling van het hoofdfonds. Dierennoodhulp West Nederland zorgt ervoor dat het geld in het Fonds op Naam besteed wordt aan het specifieke doel en draagt zorg voor de administratieve afhandeling. Zo profiteert een Fonds op Naam van de kennis en ervaring, die bij Dierennoodhulp West Nederland aanwezig zijn, zonder belast te zijn met organisatorische en administratieve kwesties.

    De meeste goede doelen hanteren een minimum beginvermogen. Een Fonds op Naam biedt (vermogende) particulieren, maar ook bedrijven  de mogelijkheid op deze persoonlijke wijze het werk van een goed doel structureel te ondersteunen.

  • Wie betaalt de notariskosten voor het instellen van een Fonds op Naam.
    Kees28-04-2020

    Dierennoodhulp West Nederland neemt alle kosten (zoals notariskosten) voor het instellen van een Fonds op Naam voor haar rekening. Meer informatie over het instellen van een Fonds op Naam is beschikbaar bij de notaris.

Weergaven: 0

Reacties zijn gesloten.