LAAT ANGSTIG DIER NIET AAN ZIJN LOT OVER!
December is voor veel dieren een hel op aarde vanwege het vuurwerk. Op internet staan allerlei adviezen om honden en katten de laatste weken van het jaar zo rustig mogelijk door te laten komen”
- haal iets extra lekkers in huis
- laat de hond ver voor middernacht nog uit
- doe de gordijnen dicht
- laat het licht branden
- zet de TV hard aan
- geef eventueel geruststellende medicatie
- hou de hond aan de riem
- sluit deuren, ramen en het kattenluik
- houdt katten tenminste de volgende ochtend binnen
- laat je huisdier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden (vooral van belang voor de kat)
- laat je huisdier niet alleen in huis achter
Prima adviezen, maar het allerbelangrijkste advies is: STEUN HET DIER
ACHTERHAALD
Jarenlang is er geroepen dat je je hond of kat niet mag troosten, als hij schrikt of bang is. Sommige “professionals” adviseren nog steeds om een dier, dat angstig is, te negeren. En die gedachte “niet aaien want anders aai je de angst erin” leeft daardoor helaas ook onder veel eigenaren nog steeds. Daardoor laten zij – onwetend en goedbedoeld – hun bange dier in zijn sop gaarkoken, als hij verstijfd wegkruipt.
NIEUWE WETENSCHAPPELIJK INZICHTEN
Terwijl we ondertussen weten dat een dier met hevige stress niet in staat is om te leren: Hij kan dus ook niet leren extra bang te zijn. Wetenschappelijk onderzoek uit 2008 laat zelfs zien dat honden onderling elkaar ook geruststellen als er sprake is van een stressvolle situatie. Krijgt een gestrest dier steun en aandacht, dan dalen de stresshormonen en hartslag, terwijl het ‘gelukshormoon’ oxytocine juist toeneemt. Het welzijn wordt hiermee dus verhoogd. Bovendien verstrekt het de band tussen jou en je dier. Hij weet dat hij op je kan rekenen. Hij voelt zich veiliger bij je. Als jouw hond bijvoorbeeld tussen je benen of tegen je aan wil gaan zitten, mag dat.
Als je hond hierop goed reageert, mag je jouw hond belonen door middel van voer, spel of aandacht. Pas als de angst/stress minder is geworden, mag je de plaats waar uw hond gestresst raakte, verlaten. Niet eerder, want anders leert de hond in een stresssituatie weg te vluchten.
Het dier mag in huis een veilige plek zoeken om te schuilen. Haal hem daar niet weg!
VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN ……..
Is je huisdier (nog) niet bang voor harder knallen en vuurwerk? Eventuele vuurwerkangst in de toekomst is te voorkomen door bij geknal met hem te gaan spelen. Of iets lekkers te geven. Op deze manier zal je huisdier geknal associeren met iets leuks.
TROOSTEN MAG NIET ALLEEN.
TROOSTEN MOET!
Weergaven: 0