Zaterdag 16 juli 2016 kreeg onze dierenambulance een melding van een gewonde meeuw aan de Weverskade in Maassluis. Een melding zoals deze bijna dagelijks bij ons binnen komt. Bij aankomst was de verbazing echter groot toen het leek te gaan om een grote jager.
De grote jager doet denken aan een meeuw, maar heeft een zwaardere snavel en een meer gedrongen bouw. De vogel is van andere jagers zoals de middelste jager is te onderscheiden door de grootte, maar ook door de witte basis van de handpennen in de vleugels. Hierdoor ontstaat aan de uiteinden van de vleugels een witte vlek, die vooral in de vlucht goed zichtbaar is.
Net als andere jagers berooft ook de grote jager andere vogels van hun prooien. Dit doet de vogel door het slachtoffer net zo lang te achtervolgen tot deze de prooi laat vallen. Daarnaast vangt de grote jager ook zelf vissen en zeevogels, en doet zich in zeevogelkolonies regelmatig te goed aan eieren en jonge vogels.
De grote jager broedt voornamelijk rond de kusten van Schotland en IJsland, meestal in de buurt van een kolonie zeevogels. Buiten de broedtijd verblijft de vogel in op open zee, waarbij ’s winters uitgeweken wordt naar het zuiden. In het najaar kan de grote jager, vooral na stormen, ook langs de Nederlandse kust waargenomen worden.
Deze jager bleek echter zo gewond dat hij door een dierenarts is geëuthanaseerd.
Weergaven: 0